Nytt tag för Djursholms torg kan tas i år

Småskalig bebyggelse av hög kvalitet.Det var svaret från danderydsborna på kommunens enkät från 2019. Frågan var då hur Djursholms torg skulle utvecklas i framtiden. Sedan dess har frågat legat på is. Men nu kan den få liv igen.

Av olika anledningar har Djursholms torg-projektet fått vänta, berättar Claës Breitholtz (M) ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

En har varit att man ville rusta upp i samband med att lägga nya vattenledningar.

– Men de var i bättre skick än vad vi trodde, säger han.

En annan är att trafiken är en svårlöst fråga. Om det ska byggas hus på parkeringen måste det planeras nya parkeringsplatser, bussar och annan trafik ledas om.

– Det är ett stort pusslande.

Han skulle vilja se att grönområdet ner mot Samsöviken får ett ansiktslyft.

– Ja, det hade jag gärna sett. Den biten kan bli mer attraktiv.

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M) vill ta upp diskussionerna igen.

– Vi tror att vi kan göra området kring torget trevligare och förbättra förutsättningarna för näringsliv och besökare. Det är ett arbete vi kommer fortsätta med under den här mandatperioden. Det behövs ett omtag kring planen.

Sekelporten vill bygga

Mitt i har har pratat med byggherren Sekelporten. De har tagit fram en skissbild på hur ett nytt lägenhetshus hade kunnat se ut på parkeringen. På bilden syns ett tre- till fyravåningshus som "flörtar med amerikansk trädgårdsstad".

Andrea Mattsson, vd på Sekelporten, menar att Djursholms torg skulle må bra av fler och framförallt fler vackra, bostäder.

– Det finns så mycket vacker arkitektur i Djursholm men vi upplever att det finns en underförstådd konsensus att Djursholms torg har utvecklingspotential. Förutom att tillföra något vackert, skulle detta förslag bidra till att skapa viktiga flyttkedjor i Djursholm.

De hoppas på ett samarbete i framtiden.

– Vi tycker det är fantastiskt att kommunen faktiskt påbörjat arbetet för utveckling av Djursholms torg. Det är detta arbete vi utgått från vid framtagningen av vårt förslag med en arkitektonisk traditionell stil som passar just Danderyd och även efterfrågas av de som bor i Danderyd. 

Lokalborna tycker till

Vi tog ett snack med några lokalbor som fick titta på skissen, och svara på hur de vill att området utvecklas.

– Ja, det behöver byggas fler bostäder. Det behövs fler hem för nästa generation, de behöver också någonstans att bo, säger djursholmsbon Georg.

Petra Lantz bor precis i området, med utsikt över parkeringsplatsen. Hon vill inte se ett stort bygge där.

– Nej, det behövs inte.

Hon menar dock att området behöver utvecklas.

– Ja, självklart. Men om Djursholms torg är så levande idag, om man skulle ta bort parkeringen skulle det påverka butikerna. De behöver tänka långsiktigt om de ska bygga nytt.

Systrarna Victoria Denie och Lotta Ståhl på Marga Ståhl menar att det är en svår fråga om nya bostadshus.

– Lagom bebyggelse, i så fall. Det behövs men man vill inte bygga bort det fina och göra det för tätbebyggt, säger Victoria.

De menar att det viktigaste är att torget vid butikerna fräschas upp.

– Ja, det ser bedrövligt ut. Vi alla vill här att det ska bli bättre, säger Lotta.

Next
Next

Sekelporten bygger bostäder uppförda i klassisk stil